IF Metall beklagar nedläggning av isocyanatforskning

Oroande och beklagligt. Det säger Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetslivsenhet, om att forskningen om isocyanater i Hässleholm är fortsatt hotad.


Den forskning om isocyanater som bedrivs i Hässleholm har varit betydelsefull för att förbättra arbetsmiljön för medlemmar inom IF Metall. Till exempel har forskningen, som lyder under Stockholms universitet, samlat in kunskap om hur kroppen påverkas vid hudexponering av isocyanater. Dessa förekommer bland annat inom fordonsindustrin.

Strax innan jul stod det klart att regeringen inte kommer att öronmärka pengar för verksamheten, skriver Dagens Arbete. Lea Skånberg beklagar beskedet.

– Vi har från IF Metalls sida lämnat våra synpunkter till regeringen, synd att man inte tagit dem till sig. Den här forskningen behövs verkligen. Om man utgår från vad den kommit fram till, är det nästan säkert att hudkontakt med isocyanater kan leda till allergier, astma och luftrörsbesvär, säger Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetslivsenhet.

Nu sätter hon sitt hopp till att forskningen kan hitta annan finansiering. Tidigare forskningsrön har lett till att man mer och mer gått ifrån användningen av isocyanater.

Uppdaterad 2016-12-28 Skribent: Ingela Hoatson

Vill du prenumerera på IF Metalls nyhetsbrev?