Här tävlar framtidens industriarbetare

Under tre dagar kämpar ungdomar från hela Europa för att ta hem EM-titeln inom sina yrken. IF Metall-medlemmen Jonathan Rydberg tävlar inom personbilsteknik – ett yrke i förändring.

Jonathan Rydberg

I dagarna hålls Euroskills, även kallat Yrkes-EM, i Göteborg. Sammanlagt 450 ungdomar mäter sina styrkor inom 35 olika yrken. En av de tävlande i det svenska yrkeslandslaget är IF Metall-medlemmen Jonathan Rydberg, 20 år, som till vardags jobbar som personbilsmekaniker på Bilia i Nacka. 

Jonathan har länge varit intresserad av bilar, men det var först i gymnasiet som han lärde sig det praktiska. Sedan har han byggt på med kurser via jobbet.
– Gymnasiet är en bra grund, men sen måste man bygga på efterhand om man vill utvecklas. De flesta arbetsgivare är bra på så sätt, de vill se sina mekaniker utvecklas.

En bransch i förändring
Bilbranschen har på senare år genomgått stora förändringar kopplat till digitaliseringen. De lite äldre bilar som Jonathan skruvar med hemma skiljer sig mycket från de nyare som han reparerar på Bilia. Han har märkt att den rent materiella utvecklingen i bilarna har stannat av lite. Så även om man som mekaniker fortfarande får lära sig att diagnosticera mekaniska fel genom att känna och lyssna är det inom det elektroniska man måste hålla sig uppdaterad.

Jonathan ser dock ingen risk i att mekanikernas kompetens skulle minska i takt med att datorer hjälper till i felsökningen.
– Det är snarare så att man utvecklas mer med elektroniken än att kunskap går förlorad, menar Jonathan.

Jonathan Rydberg
Jonathan uppskattar gemenskapen i landslaget och tycker det är givande att få träffa likasinnade, även inom andra yrken.

Vinnarna koras på lördag
Tävlingarna i Göteborg sträcker sig över tre dagar. För personbilsteknikerna består tävlingen av fyra moment, som innebär både reparationer och olika typer av felsökningar. Jonathan har redan hunnit tävla i SM och vet vad som krävs för att prestera i denna typ av sammanhang.
– Det gäller bara att träna generellt och bli så bra man kan, och att träna på att försöka hålla sig lugn, säger han.

På fredagen var det mer mekaniskt motorarbete som väntade, och i morgon lördag väntar det sista momentet. Då får vi se om det blir en IF Metall-medlem som blir bäst i Europa.

Allt om tävlingarna hittar du på euroskills2016.com
Uppdaterad 2016-12-02 Skribent: Daniel K Hermansson

Vill du prenumerera på IF Metalls nyhetsbrev?