Global aktion för lön som går att leva på

Textilarbetarna i Kambodja har tröttnat på att slita för löner som inte går att överleva på. De får internationellt fackligt stöd på sin aktionsdag för höjda minimilöner.För att ha en chans att leva ett drägligt liv i Kambodja behöver en minimilön åtminstone vara mellan 157 – 177 US dollar. I verkligheten tvingas de som tillverkar våra kläder jobba långa arbetsdagar och överleva på 100 US dollar.

 

Siffrorna framkommer i en studie som det globala facket, ILO och den kambodjanska regeringen gjort. Trots att resultatet av studien var klar redan för nio månader sedan har inget hänt.

- Vi är verkligen besvikna över att det inte finns minsta tecken hos den kambodjanska regeringen att förbättra lönerna inom textilindustrin, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i ett brev till den kambodjanska premiärministern.

 

Nu har textilarbetarna tröttnat och genomför den 17 september en aktionsdag för lön som går att leva på. Med stöd från globala fackföreningensrörelsen hoppas de kambodjanska facken att pressen ska öka på regeringen att göra något åt situationen när de ska se över minimilönerna i oktober.

- Då är det dags att förbättra livssituationen för hundratusentals textilarbetare, säger Anders Ferbe.

 

Läs mer om aktionsdagen på länkarna nedan:
IndustriAlls hemsida 
IndustriAll facebook

Uppdaterad 2014-09-17 Skribent: Annette Lack

Vill du prenumerera på IF Metalls nyhetsbrev?